A Fatimai Szűzanya kegyszobra San Giovanni Rotondóba érkezik...

2017. november 7.

 

  • A kegyszobor rendszeres zarándokútjának utolsó állomása.

 

       San Giovanni Rotondo kapucinus közössége hétfőn közzétette a fatimai eredeti zarándok-kegyszobor fogadásának és köszöntésének a programját. A kegyszobor peregrinatiójának, zarándokútjának ez lesz az utolsó állomása, mert miután visszatér a Cova da Iria-i Rózsafüzér Királynője kegyhely bazilikájába, onnét többé nem indul rendszeres zarándokútra. Itt ebben a bazilikában nyugszik a három fatimai látnok holtteste: az 1919-ben elhunyt Francisco és leánytestvére földi maradványa, az 1920-ben meghalt Jacinta de Jesus Marto, akiket idén május 13-án avatott szentté Ferenc pápa. (A két pásztorgyermeket Szent II. János Pál iktatta a boldogok sorába 2000. május 13-án, ugyancsak a fatimai Rózsafüzér Királynője bazilikában.) Végül pedig Lúcia de Jesus Rosa dos Santos földi maradványai is itt nyugszanak, aki 2005. február 13-án hunyt el, nem sokkal II. János Pál halála előtt, amit akkor sokan úgy éltek meg, mint egyfajta „égi előjelet”.    

 

  • A fatimai Szűz Mária jelenés századik évfordulóján 

      

        San Giovanni Rotondo kapucinus közössége, Manfredonia - Vieste - San Giovanni Rotondo főpásztorával, Michele Castoro érsekkel, valamint az Új Evangelizáció Pápai Tanácsával egyetértésben szervezték meg a kegyszobor meghívását a fatimai Szűz Mária jelenés századik évfordulóján, valamint Pio atya San Giovanni Rotondóba érkezésének centenáriumán. Ehhez kapcsolódik, hogy jövőre lesz Szent Pio atya halának ötvenedik évfordulója és az állandó stigmái elnyerésének nyolcvanadik évfordulója is.

  • Pio atya gyógyulása és a kegyszobor: Szűz Mária közbenjárása

          A kegyszobor és Pio atya kapcsolata is emlékezetes. Pio atya 1959 augusztusában látta és tisztelte először San Giovanni Rotondóban az odaérkező kegyszobrot és Szent Pio atya a Fatimai Szűzanya közbenjárásának tudta be, hogy meggyógyult fájdalmas mellhártyagyulladásából. Azóta a kegyszobor még egy alkalommal tért vissza San Giovanni Rotondóba, mégpedig 2007-ben, a fatimai jelenés 90. évfordulóján.

 

  • Egész napos programok

          A most közzétett program szerint az eredeti fatimai kegyszobor november 15-től 27-ig marad a garganói városban. November 15-én, szerdán érkezik a Mária-szobor a városka helikopter terére, ahonnét gyertyás körmenetben viszik a főtérre, ahol a város lakói és a zarándokok találkozhatnak először a kegyszoborral. Este hat órakor a Kegyelmek Szűzanyja kegytemplomban a térség főpásztora, Michele Castoro érsek mutat be szentmisét. Az egyes napok hasonló felépítésűek. Reggelente hét órakor tartják a kegytemplomban a közös reggeli imát, majd a különféle délelőtti programok után fél egykor imádkozzák az Úrangyala imádságot, amit a Mária Szeplőtelen Szívének tett felajánlás követ. Délután négy órakor indul a különféle csoportok zarándokútja, majd miután a kegytemplomba érkeztek, fél hat órakor együtt imádkozzák a rózsafüzért. A nap ünnepi szentmiséjét este hat órakor tartják, mindig más és más főcelebráns közreműködésével. A napot este háromnegyed kilenckor rózsafüzér imádság zárja, melynek egyes titkairól elmélkedéseket tartanak.

 

  • Magyarországi Szent Erzsébet a kapucinus világiak védőszentje

          A program szerint kiemelt nap lesz november 17-e, „Festa di sant’Elisabetta d’Ungheria”, vagyis ahogy olaszul mondják „Magyarországi Szent Erzsébet ünnepe”, akinek napját a világegyház a magyar és a német nyelvterület szokásától eltérőn nem november 19-én tartja, hanem két nappal korábban. Szent Erzsébet egyúttal a kapucinus világi rend védőszentje és az esti szentmisét a rend világi tagozatának helyi asszisztense, Timoteo D’Addario atya mutatja be. November 19-én vasárnap tíz órakor Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa mutat be szentmisét a Szent Pio atya templomban. Egy héttel később, november 26-án, a liturgikus évet lezáró Krisztus Király vasárnapján Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke mutat be szentmisét, melyet a „translatio” szertartása követ. Ennek során viszik át a Szent Pio atya földi maradványait tartalmazó koporsót a Kegyelmek Szűzanyja kegytemplomba. A fatimai kegyszobor november 27-én, hétfőn reggel indul vissza Fatimába.

 

  • San Giovanni Rotondóba évente hatmillió zarándok érkezik

          San Giovanni Rotondót - a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 2009-es adatai szerint - évente 6 millió zarándok keresi fel, nagyjából ennyien utaznak a Szentföldre is. Összehasonlításképpen: a világ leglátogatottabb keresztény zarándokhelye Mexikóban a Guadalupei Miasszonyunk kegyhelye tíz millió zarándokkal, míg a vatikáni Szent Péter bazilikát és a Lourdesi Miasszonyunk kegyhelyét évente hét-hét millióan keresik fel.

VISSZA