„Feloldozlak téged” – Pio atya különleges szobra Amerikában...

2017. november 23.

 

A pennsylvaniai Greensburgben, a bencés nővérek Szent Emma-kolostorának kertjében áll Pietrelcinai Szent Pio atya különleges szobra. A kanadai művészt, Timothy P. Schmalzot – a „Hajléktalan Jézus” című szobor alkotóját – egy névtelen adományozó bízta meg az életnagyságú szobor elkészítésével.

A szobrot két éve, 2015 novemberében avatták fel a Szent Emma-kolostor kertjében. A bencés nővérek kis közössége évente több ezer látogatót fogad, akik lelkigyakorlatra, csendes visszavonulásra, nyilvános rendezvényekre vagy csak egyszerűen imádkozni érkeznek a rendházba. Pio atya szobra pedig sokakat vonz.

A világhírű művész, Timothy P. Schmalz, aki a Hajléktalan Jézus című szobrot is készítette, Isten irgalmasságát szerette volna megjeleníteni Pio atya bronzalakja révén. Az alkotás közben sokat gondolt saját bűneire, és a sok rosszra, amit mások tettek. „Amikor megvizsgáltam, kiről is készítek szobrot – Pietrelcinai Szent Pio, a bűnbánók, gyónók védőszentje –, arra gondoltam, miért is ne vihetném bele ezeket a kínzó gondolatokat.” Timothy P. Schmalz misztikus élménynek nevezte az alkotás folyamatát. „Azt mondhatom, én voltam az első, aki élvezhette a szobor jótékony hatását” – vallotta. A Feloldozlak téged címet adta a szobornak, és miközben dolgozott rajta, megvalósította azt, amit Ferenc pápa mondott a Pio atya-imaközösségek képviselőinek 2014 februárjában, amikor találkozott velük a Vatikánban: Pio atya segítségével fedezzék fel „Isten megbocsátásának és irgalmának szépségét” mindennap, és szívleljék meg a szent szavait, hogy az ima „olyan kulcs, ami megnyitja Isten szívét”.

Mary Anne Noll nővér, a kolostor elöljárója rámutatott: oka van annak, hogy a dombon lévő Szent Pio-szentélyhez vezető út nem egyenes. „Az egyenes túlságosan előírásszerű, túl szabályos, mint ahol nincs játéktér, csak a törvény merevsége – mondta. – Isten irgalma ott találkozik velünk, ahol éppen vagyunk, és ez az irgalom mozdít ki minket onnan. Ez egy ívelt ösvény, amely pontosan Jézus irgalmas ölelésébe vezet minket.”

Pio atya a bűnbocsánat szentsége révén – Ferenc pápa szavaival élve – szabadon engedte az irgalmasság folyóját. Gyakran napi tizenkét órát töltött a gyóntatószékben, hogy meghallgassa az emberek bűnbánatát.

Timothy P. Schmalz alkotása egy stilizált gyóntatószék, a közepén egy több mint két és fél méter magas feszület áll. Pio atya az egyik oldalon ül a stigmát takaró kötéssel a kezén. Arcát és egyik kezét a gyóntatószék ablakához érinti, mintha éppen egy gyónást hallgatna. A másik oldalon van egy ülőke, ahova bárki leülhet, imádkozhat – ám onnan nem látni Pio atya alakját: a gyóntatószék ezen oldalán a keresztre feszített Krisztus arca és átszúrt keze jelenik meg.

A férfi, aki megbízást adott a szobor elkészítésére, olaszországi utazása során, San Giovanni Rotondóban hallott először a szent kapucinus szerzetesről egy hajléktalan asszonytól, aki egy imakártyát is adott neki. Később a férfi Pio atya segítségét kérte, amikor a felesége súlyos beteg lett, és úgy hiszi, a szent közbenjárására gyógyult meg az asszony. A szobrot hálából készíttette, hogy mások is megismerhessék Pietrelcinai Szent Piót.

A Feloldozlak téged című szobor másolatát elhelyezték San Giovanni Rotondóban is, abban a templomban, ahol Pio atya élete nagy részét töltötte, hogy Isten irgalmasságát közvetítse a bűnbánók felé.

Forrás: Maryann Gogniat Eidemiller/Osv.com.

Fotó: Sculpture by Timothy Schmalz Facebook-oldal, Osv.com

(Magyar Kurír)

VISSZA