Marko Ivan Rupnik jezsuita Ferenc pápa látogatásáról San Giovanni Rotondóba...

 

      Ferenc pápa március 17-én, szombaton egynapos látogatást tesz Pietrelcinában és San Giovanni Rotondóban, Szent Pio kapucinus szerzetes stigmatizációjának századik, halálának pedig ötvenedik évfordulója alkalmából...

 

     

    A San Giovanni Rotondóban Pio atya tiszteletére épült templom mintegy kétezer négyzetméternyi, többségében aranyszínű mozaikját Marko Ivan Rupnik jezsuita művész készítette. A Vatican News a mozaik jelentéséről, illetve a Ferenc pápát és Pio atyát összekötő kapcsolatról kérdezte a mestert.

   Ferenc pápát és Pio atyát az evangéliumhoz, Krisztus arcához, az Atya kinyilatkoztatásához való közelség köti össze, mely befogadó, minden emberhez, de főleg a sebzettekhez szól. Ez a közelség köti össze a két embert – mondta a jezsuita szerzetes.

 

      Arra a kérdésre, hogy melyik képe mutatja be legjobban Pio atyát, a szlovén művész azt válaszolta: a belső harcot ábrázoló kép, amelyik olyan, mint a Getszemáni kertben lévő Krisztus, aki nem a sziklára támaszkodik, hanem a gyermek Jézus térdére. Ez a kép állhat talán legközelebb Ferenc pápához is – tette hozzá a művész. A Szentatya többször beszélt az ördögről, a kísértésről, és ez arra utal, hogy érzi: a mai történelmi pillanatban egy spirituális küzdelem zajlik, amihez spirituális fegyverek kellenek.

      Ferenc pápa látogatására Szent Pio halálának ötvenedik, stigmatizációjának pedig századik évfordulója ad alkalmat. Ivan Rupnik a stigmákkal kapcsolatban rámutatott: arra vagyunk teremtve, hogy önátadásként, szeretettel éljük meg emberi mivoltunkat. Aki szeret, az ismeri a stigmákat, aki nem szeret, az nem ismeri. Aki szeret, az tudja, hogy az fáj… Amikor valaki elkezd igazán szeretni, akkor átvitt értelemben megjelennek raja a stigmák. És így valósul meg, húsvéti módon, a szeretet – mondta a jezsuita művész.

      Marko Ivan Rupnik szlovén származású jezsuita, teológus, képzőművész. 1954-ben született, 1973-ban lépett be a jezsuita rendbe. Ljubljanában filozófiát tanult, majd Rómában elvégezte a Szépművészeti Akadémiát, illetve a Pápai Gergely Egyetemen tanult teológiát. 1985-ben szentelték pappá. 1999 óta a Kultúra Pápai Tanácsának tanácsadója. Művészi és teológiai tevékenysége mellett aktív lelkipásztori szolgálatot is végez, lelkigyakorlatokat tart. Számos teológiai és lelkiségi könyv szerzője.

      Művei a világ jelentősebb zarándokhelyeit – Lourdes-ot, Fatimát és San Giovanni Rotondót – ékesítik, de a vatikáni Apostoli Palotában és több szentszéki kongregáció kápolnájában is láthatók. Mozaikjai díszítik a krakkói Szent II. János Pál-templomot, és ő készítette az irgalmasság rendkívüli szentéve logóját is. Magyarországon 2014 júniusa óta Mátraverebély-Szentkúton csodálhatjuk meg mozaikkompozícióját, amely a nemzeti kegyhely szabadtéri oltárát díszíti.

     

     Ferenc pápa szombaton reggel hétkor indul helikopterrel a Vatikánból. Először Pio atya szülővárosába, Pietrelcinába megy, ahol Felice Accrocca, beneventói érsek fogadja. A Szentatya imádkozik Pio atya kápolnává alakított szülőházánál, majd találkozik a hívekkel és beszédet intéz hozzájuk. Ezt követően megy San Giovanni Rotondóba, ahol egy kórház onkológiai osztályán találkozik rákbeteg gyermekekkel, majd misét mutat be a szent tiszteletére szentelt temploma előtti téren. Délután kettő óra tájban indul vissza a Vatikánba.

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

 

VISSZA