Pio atya kórháza a járvány idején is enyhíti a szenvedést

 

 

1956. május 5-én nyitották meg San Giovanni Rotondóban a Pio atya által alapított Casa Sollievo della Sofferenza (Szenvedés Enyhítésének Háza) kórházat. A nyitó szentmisén, amelyet Pio atya mutatott be, 15 ezer ember vett részt, köztük számos egyházi, világi és katonai méltóság.

         

          XII. Piusz pápa táviratban küldte el apostoli áldását, Giacomo Lercaro bíboros, bolognai érsek pedig beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy az irgalmas szeretet Isten jelenlétének a jele. Pio atya beszédében az Isteni Gondviselés műveként beszélt az intézményről: „Egy magot helyeztünk a földbe, amelyet ő melegít majd szeretete sugaraival. Az út első lépését megtettük. Ne lassuljanak le a lépteink, válaszoljunk Isten sürgető hívására, szolgáljuk a jó ügyét úgy, hogy mindenki megteszi benne a maga dolgát. Én azzal, hogy Urunk, Jézus Krisztus haszontalan szolgájaként szüntelenül imádkozom, ti pedig úgy, hogy az egész emberiséget vágyjátok a szívetekre ölelni, hogy velem együtt a mennyei Atya irgalmassága elé vigyétek.”

 

 

          Miután az alapító és a bíboros szimbolikusan átvágta a szalagot, megnyitva ezzel a kórházat, az új intézményben rögtön el is kezdődött egy világszínvonalú szívsebészeti szimpózium. Híres európai és amerikai professzorok vettek részt a találkozón, akik másnap Pio atyához látogattak. A szentéletű kapucinus a következő szavakkal fordult hozzájuk: „Küldetésetek a betegek gyógyítása, de ha a betegágyhoz nem visztek szeretetet, akkor nem hiszem, hogy az orvosságok sokat használnak. Vigyétek el Istent a betegeknek!”

 

          A San Giovanni Rotondóban található kórház magas színvonalú szolgáltatást nyújt. A koronavírus-járvány idején az elsők között volt, ahol fogadták a betegeket. Az intézmény igazgatója, a Manfredonia–Vieste-San Giovanni Rotondo-i egyházmegye érseke, Franco Moscone szerint a Gondviselésnek is köszönhették, hogy a legdrámaibb hónapokban is mindig megvolt a szükséges felszerelésük, még ha az utolsó pillanatban érkezett is. Pio atya úgy tartotta, az imádság és a szolgáló szeretet az a két fegyver, ami megérinti Isten lelkét és Istenen keresztül eléri az emberek lelkét is, és a kórház ma is ennek szellemében működik. 

 

 

 

 

          Két szerzetesnővér, Cristina és Pasqualina, akik hivatásukat a Szenvedés Enyhítésének Házában a betegek gondozásával gyakorolják, Szent Pio atya következő mondatából merítenek erőt: „Imádkozz, remélj, ne idegeskedj! Az idegesség nem vezet sehova. A Jóisten irgalmas, és meghallgatja az imádságodat!”

 

Forrás és fotó: Padrepio.itVatican News

Magyar Kurír

 

         

         

 

VISSZA